Dosarul electronic de sanatate al pacientului este o cimponenta a sistemului informational sanitar care cuprinde date si informatii medicale relevante pentru medici si pacienti, respectiv informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor, organizate si structurate pe module, respectiv modulul „Sumar de urgenta”, modulul „Istoric medical”, modulul „Antecedente declarate de pacient”, modulul „Documente medicale” si modulul „Date personale”.

Dosarul electronic de sanatate al pacientului se utilizeaza de catre furnizorii de servicii medicale care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate inrolati in platforma informatica din asigurarile de sanatate, precum si de furnizorii de servicii medicale care nu se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, si medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acestia.

Datele si informatiile medicale sunt completate si transmise catre sistemul DES de furnizorii de servicii medicale din aplicatiile informatice certificate sau din portalul DES. In situatia in care furnizorii de servicii medicale nu detin sisteme informatice proprii. Aplicatiile informatice utilizate de furnizorii de servicii medicale trebuie sa fie compatibile cu sistemele informatice din platforma informatica din asigurarile de sanatate si certificate in sistemul DES.

Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sanatate sau al persoanei pe care o reprezinta legal se realizeaza numai prin intermediul portalului DES si numai dupa autentificare, autentificarea pacientului in portalul DES fiind realizata numai dupa generarea matricei de securitate de catre medicii inrolati in platforma informatica din asigurarile de sanatate si definirea de catre pacient sau reprezentantl legal al acestuia a parolei de acces, prin portalul DES.

Matricea de securitate se elibereaza de catre medicii inrolati in platforma informatica din asigurarile de sanatate la solicitarea pacientilor, in baza actului de identitate al acestora si se elibereaza pacientului in forma imprimata de hartie A4 si se inmaneaza acestuia imediat dupa imprimare.

Medicii inrolati in platforma informatica din asigurarile de sanatate la solicitarea pacentilor, au obligatia sa genereze matricea de securitate pacientilor. De asemenea, operatiunile de generare a matricei de securitate si inregistrarea reprezentantului legal al unei persoane se pot realiza numai prin intermediul portalului DES doar de catre acesti medici.

 

Fișiere atașate

ordin.docx