In atentia furnizorilor de servicii medicale:

 

Subiect: Informarea furnizorilor care sunt in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, referitor la punerea in aplicare a art. 215 din Hotararea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului – Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2023.

Urmare a adreselor transmise de catre furnizori la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, referitoare la modul de aplicare a art. 215 din Hotararea Guvernului nr. 521/2023, in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2023, va precizam urmatoarele:

Potrivit prevederilor art. 229 alin. (2) – (4) din sectiunea a 2-a a Titlului VIII din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturile persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate se stabilesc pe baza contractului - cadru multianual, care se aproba prin hotarare a Guvernului, si a normelor metodologice de aplicare ale acestuia, care se elaboreaza de CNAS in urma negocierii cu Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor, precum si in urma consultarii cu organizatiile patronale, sindicale si profesionale reprezentative din domeniul medical.

Contractul-cadru reglementeaza, in principal, conditiile acordarii asistentei medicale cu privire la:

  1. Pachetul de servicii medicale de baza la care au dreptul persoanele asigurate si pachetul de servicii minimal;
  2. Lista serviciilor medicale, a serviciilor de ingrijiri, inclusiv la domiciliu, a medicamentelor, dispozitivelor medicle si a altor servicii pentru asigurati, aferente pachetului de baza prevazut la lit. a);
  3. Respectarea criteriiloe de calitate pentru serviciile medicale oferite in cadrul pachetelor de servicii;
  4. Alocarea resurselor si controlul costurilor sistemului de asigurari sociale de sanatate in vederea realizarii echilibrului financiar al fondului;
  5. Modalitatile de plata utilizate in contractarea pachetului de servicii de baza, modul de decontare si actele necesare in acest scop;
  6. Masuri de ingrijire la domiciuliu, de reabilitare;
  7. Conditiile acordarii serviciilor la nivel teritorial, precum si lista acestora;
  8. Prescrierea si eliberarea medicamentelor, a materialelor sanitare, a dispozitivelor medicale;
  9. Modul de informare al asiguratilor;
  10. Coplata, pentru unele servicii medicale, dupa caz;

Contractul – cadru aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 521/2023, in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2023, reglementeaza conditiile acordarii urmatoarelor tipuri de asistenta medicala:

  1. Asistenta medicala primara;
  2. Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice;
  3. Asistenta medicala ambulatorie de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu;
  4. Asistenta medicala dentara;
  5. Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice;
  6. Asistenta medicala spitaliceasca;
  7. Ingrijiri medicale la domiciliu;
  8. Ingrijiri paliative la domiciliu;
  9. Asistenta medicala de recuperare medicala, medicina fizica si de reabilitare in sanatorii si preventorii.

Totodata, reglementeaza si conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu.

Prin urmare, conditia prevazuta la art. 215 din Hotararea Guvernului nr. 521/2023 in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2023, este stabilita pentru personalul de specialitate medicale, farmaceutic si medico-sanitar care isi desfasoara activitatea la furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de sanatate si care acorda serviciile medicale, medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu, cuprinse in contractul – cadru aprobat prin Hotararea Guvernului anterior mentioanata.