~~In atentia medicilor prescriptori

 Conform adresei C.N.A.S. nr. 2949/28.12.2017, va aducem precizari privind prescrierea medicamentelor pe baza de prescriptie medicala cu sau fara contributie personala, pe baza de scrisoare medicala.
Hotararea Guvernului  nr. 720/2008  pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum si pentru modificarea si completarea unor alte acte normative in domeniul sanatatii , cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la Art.3, alin. 1 „(1) Prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublistele A, B, secţiunile C1 şi C3 din sublista C şi sublista D se realizează în conformitate cu prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi ale normelor metodologice de aplicare a acestuia.”
De asemenea, Art.3, alin.3, precizeaza faptul ca in sistemul de asigurări sociale de sănătate, prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublistele A, B, C - secţiunile C1, C2, C3 şi sublista D, notate cu (**), (**)1, (**)1β şi (**)1Ω se realizează potrivit prevederilor alin. (1) şi (2) şi în baza protocoalelor terapeutice aprobate în condiţiile art. 4 al actului normativ mai sus mentionat.
In situatia in care protocolul terapeutic nu are nicio prevedere privind posibilitatea  continuarii tratamentului de catre medicul de familie pe baza scrisorii medicale, se au in vedere prevederile Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui C.N.A.S. nr. 196/139/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2017 a Hotararii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017, cu modificarile si completarile  ulterioare, coroborate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 720/2008 si ale Ordinului presedintelui C.N.A.S nr. 245/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2017-2018, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede la anexa 36, Art. 5, alin. 1, lit.a) faptul ca medicii de familie pot prescrie medicamente atat ca urmare a actului medical propriu, cat si ca o consecinta a actului medical prestat de alti medici in urmatoarea situatie:
a) cand pacientul urmeaza o schema de tratament stabilita conform reglementarilor legale in vigoare pentru o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice, initiata prin prescrierea primei retete pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si, dupa caz, pentru unele materiale sanitare, de catre medicul de specialitate aflat in relatie contractuala cu o saca de asigurari de sanatate, comunicate numai prin scrisoare medicala cu respectarea restrictiilor  de prescriere prevazute in protocoalele terapeutice.
Ca urnare , prescrierea medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublistele A. B. C-sectiunile C1,C2,C3 si sublistei D, notate cu (**), (**)1, (**)1ß si (**)1Ω se poate face de medicul de familie doar in baza scrisorii medicale emisa de un medic de specialitate aflat in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate si doar in situatia in care a fost elaborat si aprobat protocolul terapeutic aferent. In situatia in care protocolul terapeutic nu are nicio prevedere privind posibilitatea continuarii tratamentului de catre medicul de familie pe baza scrisorii medicale si in cazurile in care medicul de specialitate din ambulatoriu sau spital recomanda continuarea tratamentului pe baza de scrisoare medicala si sunt respectate prevederile de prescriere reglementate de actele normative nominalizate mai sus, medicul de familie poate continua prescrierea tratamentului.
Pentru a elimina interpretarile neuniforme ale actelor normative care reglementeaza modul de prescriere a medicamentelor in sistemul de asigurari sociale de sanatate, in data de 15.11.2017 a avut loc o intalnire intre reprezentantii  C.N.A.S., M.S. si comisiile de specialitate M.S. in vederea analizarii oportunitatii de revizuire a protocoalelor terapeutice astfel incat sa creasca accesul la tratamentul specific prin continuarea prescrierii acestuia  de medicul de familie , pe baza de scrisoare medicala.
In acest sens, pentru informarea corecta si completa, pe site-ul WEB a C.N.A.S. in Sectiunea informatii pentru furnizori – medicamente – protocoale terapeutice, in cadrul Listei protocoalelor terapeutice  -noiembrie 2017 este  afisata pentru fiecare protocol in parte , posibilitatea initierii/continuarii tratamentului de medicul de familie