In baza prevederilor HG 140/2018 si Ordinului MS CNAS 397/836/2018, facem urmatoarele precizari:

 

  1. Incepand cu luna aprilie se modifica     Prescripția medicală – recomandare privind acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale - formular al cărui model este prevazut în anexa 39 D la ordinul 397/836/2018, valabil cu 01.04.2018.
  2. Prescripțiile medicale  -  recomandările privind acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale eliberate anterior datei de 1 aprilie 2018 sunt recunoscute la nivelul caselor de asigurări de sănătate dacă sunt depuse în termen de 30 de zile de la data emiterii, cu condiția ca dispozitivele medicale recomandate să se regăsească atât în vechiul pachet de bază (aprobat prin Ordinul 196/139/2017, cu modificările și completările ulterioare) cât și în pachetul de bază aprobat prin Normele metodologice de aplicare a H.G. nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019
  3.  Prescripţia medicală pentru protezarea vizuală - implant cu lentile intraoculare - trebuie să fie însoţită de biometria eliberată de un furnizor de servicii medicale autorizat şi evaluat, aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Biometriile conţin numele şi prenumele asiguratului, CNP-ul/codul unic de asigurare al acestuia, data şi locul efectuării.
  4.  Dispozitive pentru incontinenţă urinară  -    Cateterul urinar se recomandă numai pentru retenţie urinară, pentru vezică neurogenă şi obstrucţie canal uretral la recomandarea medicului de specialitate neurologie, neurologie pediatrică, medicină fizică și de reabilitare, oncologie şi chirurgie pediatrică, urologie, cu precizarea că pentru vezică neurogenă recomandarea se face numai de medicul de specialitate neurologie și neurologie pediatrică
  5. Dispozitive pentru protezare stomii - Pentru sistem stomic unitar sac de unică utilizare  se va prescrie unul din subtipurile :

Sac colector pentru colostomie/ileostomie fară evacuare  (1 set / lună – 35 bucati )

Sac colector pentru colostomie/ileostomie cu evacuare  (1 set / lună – 20 bucati )

Sac colector special pentru colostomie/ileostomie cu  evacuare  (1 set / lună – 40 bucati )*

Sac colector pentru colostomie/ileostomie fară evacuare  cu adeziv convex (1 set / lună – 40 bucati )**

Sac colector pentru colostomie/ileostomie cu evacuare  cu adeziv convex (1 set / lună –25 bucati )**

Sac colector pentru colostomie/ileostomie fară evacuare  cu diametrul mai mare de 60mm (1 set/ lună –40 bucati )**

Sac colector pentru colostomie/ileostomie cu evacuare  cu diametrul mai mare de 60mm (1 set / lună – 25 bucati )**

-------------

   *) Se acordă pentru copiii cu vârsta până la 5 ani.

  **) Se acordă pentru pacienţii care prezintă situaţii particulare sau complicaţii ale stomei – retracţia stomei, cicatrici peristomale, pliu abdominal voluminos, stomie pe baghetă, defecte parietale peristomale.

  1. Echipamente pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă - Durata prescripţiei este de maximum 90/91/92 de zile în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii  pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap și de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, atât pentru aparatele de administrare continuă cu oxigen ( pacienți cu BPOC, dar și  alte afecțiuni cu insuficiență respiratorie cronică obstructivă sau restrictivă ), cât și pentru aparatele de ventilație noninvazivă.