In atentia medicilor prescriptori oncologi si cardiologi

aflati in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Arges

Prin prezenta va aducem la cunostinta intrarea in vigoare a Ordinului MS / CNAS  nr. 1303 / 1185 / 2017  privind  completarea  si modificarea  anexei 1 la Ordinului MS /CNAS nr 1301 / 500 / 2008 / 2017 pentru aprobarea Protocoalelor terapeutice.

Prin Ordinul mentionat mai sus au fost aprobate protocoale terapeutice aferente urmatoarelor medicamente ce fac obiectul noilor contracte cost-volum incheiate de CNAS cu detinatorii de autorizatii de punere pe piata/reprezentantii legali ai acestora:  

  1. NIVOLUMABUM  pentru indicatiile:
  1. CARFILZOMIBUM pentru indicatia ” in combinatie cu dexametazona pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu la care s-a administrat cel putin o terapie anterioara “
  2. TICAGRELOR pentru indicatia ” prevenirea evenimentelor aterotrombotice la pacientii adulti cu sindrom coronarian acut ( angina instabila, infarct miocardic fara supradenivelare de segment ST ( NSTEMI ) sau infarct miocardic cu supradenivelare de ST ( STEMI ) in asociere cu acid acetilsalicilic ( AAS ) , pacienti tratati prin proceduri interventionale percutante, numai dupa implantarea unei proteze endovasculare (stent)”

Referitor la prescrierea si eliberarea medicamentului DCI NIVOLUMABUM in cadrul programului national de oncologie ( PNS 3 ) ce face obiectul a 2 contracte cost-vomul distincte:

La prescrierea medicamentului Nivolumabum se vor utiliza obligatoriu, pe foile de condica/prescriptii medicale ( dupa caz ) codurile de diagnostic ce corespund indicatilor pentru care a fost transmis in PIAS si confirmat Formularul specific, respectiv:

La eliberarea medicamentului din farmacia cu circuit inchis si implicit la raportarea lunara a datelor de consum, este obligatorie inregistrarea codului de diagnostic, asa cum acesta a fost precizat de medic pe foaia de condica / prescriptia medicala ( dupa caz ).

In acest sens, incepand cu raportarea aferenta lunii decembrie 2017, in PIAS va fi introdusa regula de validare PHM 328, la nivel de eroare, ce va urmari ca pentru toate medicamentele eliberate pe PNS3, campul ” cod de diagnostic” sa fie obligatoriu completat conform nomenclatorului ICD10 ( 999 coduri de boala ). Totodata, in cadrul regulii PHM 238  se va verifica pentru DCI Nivolumabum campul ” cod de diagnostic ” sa fie completat unul din cele 3 coduri prevazute in protocolul terapeutic, aferent fiecarei indicatii in parte, respectiv : 117, 111 sau 137.

Referitor la prescrierea medicamentului DCI TICAGRELOR:

Conform protocolului terapeutic tratamentul se prescrie la fiecare 28 de zile, avand in vedere faptul ca ambalajul  sub care se prezinta acesta este nefractionabil, durata maxima a tratamentului pentru indicatia pentru care s-a incheiat constractul cost-volum este de 12 luni.