PROGRAMUL NATIONAL DE DIABET ZAHARAT

 

            In fiecare an, data de 14 noiembrie marchează ,,Ziua Mondiala a Diabetului” si este un prilej de a atrage atentia asupra uneia dintre cele mai importante boli cronice,  una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI, o boală a întregului organism si care poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. 

Diabetul zaharat este o problemă extrem de importantă de sănătate publică atât pe plan mondial, cât şi în România, prin prevalenţa mare şi în creştere explozivă pe care o are, prin complicaţiile grave pe care le determină şi nu în ultimul rând prin costurile sociale extrem de mari pe care le induce.

Casa de Asigurari de Sanatate deruleaza pentru pacientii judetului Suceava Programul national de diabet zaharat, avand ca principale obiective asigurarea tratamentului specific – insulina si antidiabetice orale, a testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis cu care avem incheiat contract, a accesului la pompe de insulina si materiale consumabile pentru acestea si a evaluarii periodice a pacientilor prin dozarea hemoglobinei glicozilate. Pentru derularea acestui program CAS Suceava are contract cu un numar de 8 furnizori de servicii medicale, cuprinzand un numar de 13 medici specialisti diabetologi si un numar de 126 contracte incheiate cu farmaciile din judet pentru eliberarea medicamentelor si materilelor sanitare.

            In conditiile in care un bolnav de diabet zaharat nu este asigurat, poate dobandi aceasta calitate, fara plata unei contributii la asigurarile de sanatate, pe baza unei adeverinte emise de medicul curant care atesta diagnosticul.

In judetul Suceava inregistram un numar de 870 de persoane care au dobandit calitatea de asigurat ca beneficiari ai programului national de diabet, reprezentand un procent de 65% din totalul beneficiarilor de programe nationale de sanatate (de 1.349 persoane).

Bugetul total alocat derularii Programului national de diabet zaharat, in anul 2019, este in valoare de 30.806.750 lei.

Bugetul alocat eliberarii medicamentelor prin programul de diabet, in anul 2019, este in valoare de 26.747.530 lei pentru un numar de 20.645 pacienti beneficiari ai acestui program.

La acesta se adauga sumele alocate testelor de automonitorizare in valoare de 256.000 lei pentru un numar de 138 copii si 3.722.000 lei pentru un numar de 7.869 adulti. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe acelaşi formular de prescripţie medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni copil cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat şi până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precum şi pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat. Decizia privind prescrierea unui număr mai mic de teste sau de a întrerupe acordarea testelor aparţine medicului prescriptor

 Pentru evaluarea periodica a pacientilor prin dozarea hemoglobinei glicozilate CAS Suceava are incheiate contracte cu 3 laboratoare de analize medicale, in valoare de 15.540 lei. In conformitate cu legislatia in vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilata, pe baza recomandarii facute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competenta/atestat in diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), in mod gratuit, dar nu mai mult de doua dozari/bolnav/an.

            Incepand cu luna septembrie 2018, prin Ordinul nr. 1328/2018, pacientii diagnosticati cu diabet zaharat insulinodependent beneficiaza de sisteme de monitorizare continua a glicemiei, sisteme de pompe de insulina cu sistem de monitorizare continua a glicemiei si sisteme implantabile de monitorizare continua, cu respectarea criteriilor de eligibilitate. Depunerea dosarelor intocmite de medicul curant diabetolog sau cu competenta/atestat in diabet se face la Casa de Asigurari de Sanatate Suceava, care transmite dosarul spre CAS din raza administrativ-teritoriala a centrului metodologic (CAS Iasi). Comisia de evaluare a centrului metodologic verifica si analizeaza respectarea criteriilor si emite deciziile de aprobare.

            Numarul pacientilor din judetul nostru beneficiari de sisteme de monitorizare continua a glicemiei este 48, la care se adauga un numar de 10 pacienti cu pompe de insulina si un pacient cu pompa de insulina augumentata cu sistem de monitorizare glicemica continua.

            CAS Suceava deconteaza materialele sanitare consumabile pentru sistemele mentionate anterior care se elibereaza prin farmacia cu circuit inchis a Spitalului Judetean Suceava, suma alocata pentru acest an fiind de 65.680 lei.

            Romania este printre putinele tari europene care asigura tratamentul gratuit al pacientilor cu diabet, prin Programul national de diabet zaharat derulat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, inclusiv medicatie de ultima generatie si tehnologii moderne. In plus, desfiintarea comisiilor de specialitate care aprobau la nivel national dosarele de tratament pentru moleculele inovative a condus la cresterea accesului pacientilor la aceste medicamente, intr-un timp mai scurt, medicul curant diabetolog fiind cel care prescrie direct tratamentul.   

           

PREŞEDINTE DIRECTOR GENERAL,

DR. CLAUDIU COBUZ