INFORMARE

 

 privind asistenţa medicală paraclinică

 

INFORMAȚII GENERALE PRIVIND ANALIZE DE LABORATOR ȘI INVESTIGAȚII IMAGISTICE

 

 

Pentru a beneficia de analize de laborator și investigații imagistice gratuite, pacienții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 

Începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de investigaţii pe baza biletului de trimitere la laboratoare de analize și centrele de imagistică aflate în contract cu orice casă de asigurări, indiferent de casa de asigurări cu care se află în contract medicul care a eliberat biletul de trimitere.

 

În situaţia în care investigaţiile nu pot fi efectuate pe loc, laboratorul are obligaţia de a programa asiguratul în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, trecând pe verso-ul biletului de trimitere data prezentării pentru programare și data programării următoare. Dacă asiguratul refuză programarea, laboratorul îi restituie biletul de trimitere pentru ca acesta să se poată prezenta la un alt laborator de investigaţii.

 

Biletul de trimitere pentru investigațiile de laborator are o valabilitate de 30 de zile. Pentru toate bolile cronice, precum și pentru analizele care implică recoltări de țesuturi, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigații este de până la 90 de zile.

În situația în care s-au epuizat fondurile pe luna respectivă, furnizorii de investigații paraclinice pot acorda investigaţiile, chiar dacă depăşesc valoarea de contract, conform reglementărilor prevăzute în HG 696/2021 privind pachetele de servicii și contractul-cadru de asistență medicală.

Facilitatea este pentru pacienți care au trecute pe biletele de trimitere mențiunea ”Monitor” sau ”Prev 5”.

Mențiunea ”Monitor” pe biletul de trimitere

Conform ordinului preşedintelui Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul care face recomandarea pentru investigațiile necesare monitorizării unor afecțiuni, va întocmi bilet de trimitere distinct, cu mențiunea ”Monitor”.

Sunt șapte categorii de pacienți pentru care, cu această mențiune, furnizorii de investigații paraclinice pot acorda investigaţiile, chiar dacă depăşesc valoarea de contract.

Categoriile de pacienți în această situație sunt:

Medicul va aplica semnătura şi parafa asupra acestei menţiuni.

Pacientul va informa furnizorul despre tipul de monitorizare specificat pe biletul de trimitere, astfel încât să fie programat în timp cât mai scurt pentru efectuarea investigaţiilor recomandate.

Chiar dacă, în momentul solicitării investigaţiilor, furnizorul aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile contractate, acesta va efectua investigaţiile paraclinice, iar acestea vor fi decontate ulterior, ca urmare a încheierii unui act adiţional de suplimentare a valorii de contract.

Bilete de trimitere cu ”Prev 5”

În mod similar, pacienții peste 40 de ani pot beneficia de analize recomandate de medicul de familie, fără să mai aștepte până luna viitoare sau alt moment în care să fie disponibile fonduri de decontare de la CAS pentru laboratorul respectiv.

Investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice și peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice.

În situația în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani.

Pe biletul de trimitere, trebuie trecută mențiunea ”Prev”, de la ”prevenție” și cifra 5 – ”pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste”.

 

ASISTENȚA MEDICALĂ PARACLINICĂ LA NIVELUL JUDEȚULUI HARGHITA

 

La nivelul județului Harghita pe perioada 01.01.2023-31.03.2023 s-au încheiat 19 de contracte cu furnizori de asistență medicală paraclinică din care 9 contracte încheiate cu furnizori de servicii  medicale paraclinice  analize medicale de laborator / radiologie, imagistică și medicină nucleară / anatomie patologică , 1 contract încheiate cu medicii de familie pentru  ecografie generala (abdomen și pelvis), 6 contracte încheiate cu medicii de specialitate din specialitățile clinice pentru ecografii și 3 contracte încheiate cu medici dentisti pentru radiografie dentară retroalveolară şi panoramică.

 

Lista furnizorilor aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, poate fi consultată pe site-ul instituției http://www.casan.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html .

 

În anul 2022 cheltuielile efective pentru asistență medicală paraclinică au fost în valoare de 9.262.627,38 lei din care monitorizarea reprezintă 1.475.558,64 lei.

 

În acest moment lista de așteptare la furnizorii aflați în relație contractuală cu CAS Harghita este următoarea:

 

Domenii

Perioadă de așteptare

Analize de laborator

4 săptămâni

Radiologie

0-3 săptămâni

Investigaţii de înaltă performanţă – CT

8 săptămâni

Investigaţii de înaltă performanţă –  RMN

16 săptămâni

 

DIRECTOR GENERAL

Ec. Duda Tihamer Attila